2023
Tyskland utan kärnkraft – ett bokslut ur klimat- och hälsoperspektiv (pdf 780 kB)
Den 15:e april 2023 stängde Tyskland ned de tre sista av landets kärnkraftverk och avslutade därmed en drygt 60 år lång kärnkraftsepok. Här ges några resonemang om vad det tyska kärnkraftsprogrammet har bidragit med till Tysklands elproduktion, samt vilken påverkan det haft ur klimat- och hälsosynpunkt. Läs rapporten i textformat.
2021
Regelverk för små reaktorer (pdf 0,9 MB)
Den senaste tiden har en lång rad små reaktorer utvecklats som ofta inte alls liknar de reaktorer vi är vana vid. De svenska regelverken är utvecklade för de reaktorer vi har i dag och behöver anpassas för att vi ska kunna dra nytta av den nya tekniken, där reaktorer kan se väldigt olika ut. Den här skriften beskriver hur regelverket för reaktorsäkerhet är uppbyggt och diskuterar hur det skulle behöva anpassas för att också kunna hantera små reaktorer.
Läs rapporten i textformat.Det ökande neutronflödet i Tjernobyl (pdf 1,3 MB)
Det har rapporterats om ett ökande neutronflöde vid den havererade reaktorn i Tjernobyl. Här summeras situationen vid reaktorn idag och en tänkbar förklaring till händelseförloppet presenteras. Läs rapporten i textformat.IAEA:s lärdomar efter Fukushima Daiichi (pdf 250 kB)
IAEA:s stora rapport från 2015 om händelseförloppet vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi är ett omfattande material på drygt 1200 sidor. Här summeras rapporten genom de 45 observationer och lärdomar som dras. Texten avslutas med några kommentarer om lärdomarna från europeiskt och svenskt perspektiv. Läs rapporten i textformat.
2020
Slutförvar behövs i alla scenarier (pdf 390 kB)
Använt kärnbränsle kan återvinnas men Sverige har valt att inte göra det. I den här rapporten diskuteras varför ett slutförvar kommer behövas oavsett val av framtida strategi. Läs rapporten i textformat.
2018
Använt kärnbränsle – resurs eller avfall? (pdf 80 kB)
Den här rapporten förklarar behovet av ett förvar för använt kärnbränsle även om Sverige bygger fjärde generationens kärnkraft där stora delar av bränslet återanvänds. Läs rapporten i textformat.Livscykelanalyser om kärnkraftens klimatpåverkan (pdf 145 kB)
I energi- och miljödebatten används ibland resultaten från livscykelanalyser av olika intressenter för att hävda för- eller nackdelar vid jämförelser mellan olika kraftslag. Det är vanligtvis främst klimatpåverkan som avses. I denna rapport ges kommentarer på några LCA:er som brukar användas i argumentation för eller emot kärnkraft.Kärnkraft och värmeböljor (pdf 491 kB)
Den här texten handlar om den avsiktliga minskning av reaktorns effekt som görs när det är blir riktigt varmt i havet. Det skulle gå att bygga om reaktorerna så att de kan drivas vid full effekt även vid höga vattentemperaturer. Temperaturbegränsningarna som finns är resultatet av en ekonomisk optimering där risken för att förlora elproduktion varma somrar har vägts mot de ökade kostnaderna för att konstruera kraftverket för högre havsvattentemperaturer. Läs rapporten i textformat.
2017
Swedwatch manipulerar klimatdata (pdf 270 kB)
Här kommenteras en rapport från Swedwatch som granskar tio svenska
fondbolags investeringar ur klimatsynpunkt. Rapporten påvisar att fondbolagen inte håller en önskvärd takt för att världen ska klara målet om högst två graders global uppvärmning, och är ett angeläget inlägg i diskussionen om lämpliga åtgärder. Men i bedömningen har Swedwatch vänt på logiken och betraktar stora investeringar i de klimatsnåla alternativen kärnkraft och vattenkraft som ett problem ur limatsynpunkt. I resultaten ges en missvisande bild som inte har med klimatfrågan att göra. Här redogörs för innehållet i rapporten, följt av kommentarer. Läs rapporten i textformat.
2016
Myndighetskontroll av kärnkraftverk (pdf 75 kB)
Ett kärnkraftverk är föremål för samma slags kontroll som alla andra producenter av elkraft eller andra industrier, men har också vissa typer av kontroll som är unik. Denna rapport beskriver de typer av kontroll som är unika för kärnkraftverk. Läs rapporten i textformat.Sammanfattning av Climate Gamble (pdf 91 kB)
Boken Climate Gamble – Is Anti-Nuclear Activism Endangering Our Future?, av Rauli Partanen och Janne M. Korhonen, ger en mängd viktig information för allmänheten och de beslutsfattare som engagerar sig i klimatfrågan. Detta dokument är en lathund på svenska med sidhänvisningar och sammanfattande punkter av bokens innehåll. Läs rapporten i textformat.Klimatkalkyl för fyra stängda reaktorer (pdf 80 kB)
Beskeden från Vattenfall och Eon om förtida stängning av totalt fyra reaktorer vid Ringhals och Oskarshamns kärnkraftverk leder till en ökad fossil elproduktion i våra grannländer, främst Danmark och Tyskland och Baltikum. Här ges uträkningar av klimatpåverkan under några enkla antaganden, och resultaten jämförs med andra utsläppssiffror. Läs rapporten i textformat.Vad menas med gamla reaktorer? (pdf 0,7 MB)
I kärnkraftsdebatten påstås ibland att landets kärnkraft är gammal och föråldrad. Här redovisas de svenska och finska reaktorernas ålder, vilka större åtgärder som vidtagits sedan driftstarten och deras tekniska status i april 2016. Sedan diskuteras kostnaderna för olika investeringar följt av en lista med beskrivningar av reaktorernas olika komponenter. Läs rapporten i textformat.
Inofficiell engelsk översättning av Energiöverenskommelsen 10 juni 2016 (pdf 90 kB)
Överenskommelsen mellan fem partier finns tillgänglig på svenska på Regeringens hemsida (här). Sveriges Kärntekniska Sällskap (SKS) och Analysgruppen har skrivit en inofficiell översättning till engelska. Läs översättningen i textformat.Kostnaden för nya reaktorer (pdf 0,3 MB)
Denna rapport behandlar frågan om det idag är möjligt att bygga en ny kärnreaktor i Sverige för ungefär samma pris (47 miljarder kronor), och på samma byggtid (5 år), som Oskarshamn 3. De faktorer som spelar in, deras utmaningar och vad som kan göras för att underlätta för framgångsrika byggprojekt, diskuteras. Läs rapporten i textformat.Comments on ”Before the Flood” (pdf 0,3 MB)
Denna rapport kommenterar vissa påståenden i filmen ”Before the Flood” och bemöter och korrigerar en rad påståenden om kärnkraft på filmens hemsida. Läs rapporten i textformat.
2015
- Om kärnkraftsartiklarna i Svenska Dagbladet 2015-12-05
Här ges kommentarer och rättelser på artiklarna om kärnkraft och Fukushima som Svenska Dagbladet publicerade lördag 5 december 2015. Läs rapporten i textformat.
2014
- Kärnkraftsopinionen över tid – Analysgruppen vs SOM, olika sätt att tolka samma resultat (pdf 0.16 MB)
Sveriges Radios något missvisande sätt att rapportera resultaten från SOMs undersökning om kärnkraftsopinionen förklaras och nyanseras, samt jämförs med Analysgruppens undersökning.
2012
- Attityder till kärnkraft 2001-2012 – Olika sätt att fråga
Rapport av Folke Johansson som jämför likheter och skillnader i frågeställningar och metodik mellan SOM-institutet och Analysgruppens opinionsundersökningar.
2006
- Polonium – radiotoxicitet och andra egenskaper
En sammanställning av Björn Cedervall om det radioaktiva ämnet polonium.
2004
- Joniserande strålning (pdf 0,81 MB)
Informationsblad om joniserande strålning från KSU i Studsvik. Läses med fördel som komplement till Analysgruppens skrifter om Joniserande strålning, främst Bakgrund nr 1, 2008.
2003
- Så fungerar en kokvattenreaktor (pdf 1,1 MB)
Informationsblad om BWR från KSU i Studsvik. - Så fungerar en tryckvattenreaktor (pdf 0,94 MB)
Informationsblad om PWR från KSU i Studsvik. - Kärnspöken – Om energi, rädsla och myter (0,26 MB)
Oro, befogad eller ej, har gett upphov till många myter om strålningen och dess verkningar. Om denna oro har Håkan Hagwall skrivit en initierad skildring.
2002
- Kärnkraftsattityder – Olika sätt att mäta (pdf 0,21 MB)
Rapport av Folke Johansson som diskuterar orsaken till varför SOM-institutets opinionsundersökningar kring kärnkraft ger större andel negativa än i Analysgruppens likartade
undersökningar.
2001
- Utarmat uran (pdf 0,24 MB)
Rapport som förklarar kunskapsläget om hälsorisker med utarmat uran, efter skriverier om dess användning i Gulfkriget i Irak 1991 och på Balkan under 1990-talet. - Strålningshormesis? (pdf 0,053 MB)
Här förklaras det så kallade hormesisbegreppet, samt svårigheterna att kunna ge ett vetenskapligt svar på om effekten verkligen finns. - Pricing the environment – an up-date on ExternE (0,014 MB)
Konferens i Paris 26 januari 2001.
1999
- Kontroll av lågdosbestrålningar; dags för ändring? (pdf 0,24 MB)
Granskning av ett förslag av Roger Clarke, IRCP. - Har kollektivdosbegreppet spelat ut sin roll? (pdf 0,04 MB)
Diskussion om ICRP:s riskmodell och om kollektivdosbegreppet längre är användbar.