OPINION

OPINION 2024-06-06T06:01:40+02:00

SENASTE MÄTNING – Maj 2024 – publicerad 6 juni 2024

Stödet för kärnkraft stabilt på en hög nivå

Stödet för användning av kärnkraft i Sverige är på en fortsatt hög nivå, visar en ny opinionsundersökning från Novus. Nästan sex av tio, 59 procent, vill vid behov bygga ny kärnkraft. Av de svarande vill 25 procent fortsätta använda dagens reaktorer men inte bygga nya, medan nästan en av tio, 9 procent, vill stänga kärnkraft genom politiska beslut.

Opinionsinstitutet Novus genomför varje år mätningar av svenskarnas inställning till kärnkraft. Mätningarna är beställda av Analysgruppen, som är ett nätverk av experter och forskare från energibranschen och högskolor.

Enligt den senaste mätningen, genomförd i maj 2024, vill 59 procent av de svarande fortsätta använda kärnkraft och vid behov även bygga ny. En fjärdedel, 25 procent, vill fortsätta använda dagens kärnkraft men inte bygga nya reaktorer. Endast 9 procent vill avveckla kärnkraften genom politiska beslut, och 7 procent svarar vet ej.

– Stödet för kärnkraft har varit väldigt högt i flera år. Över hälften av de tillfrågade vill vid behov bygga ny kärnkraft och över 80 procent stödjer fortsatt användning av dagens kärnkraft, säger Mattias Lantz, forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen. I flera europeiska länder ser vi liknande trender med ökat stöd för kärnkraft. Den energikris som uppkom i samband med Rysslands krig i Ukraina har bidragit, men trenden påbörjades tidigare än så, både i Sverige och i de länder där samma frågor upprepats vid flera tillfällen.

Män är som i tidigare mätningar mer positivt inställda till kärnkraft än kvinnor. 75 procent av männen vill fortsätta använda kärnkraft och vid behov bygga ut, 17 procent vill använda de reaktorer vi har idag men inte bygga nya, 4 procent vill avveckla genom politiska beslut, och 3 procent svarar vet ej. Bland kvinnor är det 42 procent som vid behov vill bygga ut, 33 procent vill använda dagens reaktorer men inte bygga nya, och 14 procent som vill avveckla kärnkraften genom politiska beslut. 11 procent av kvinnorna svarar vet ej.

I undersökningen ställdes också en fråga om de svarande anser att kärnkraften kan vara ett medel för att klara klimatmålen. 59 procent svarar ”ja, helt och hållet” eller ”ja, till stor del” på frågan och 19 procent svarar ”nej, till liten del” eller ”nej, inte alls”. När samma fråga ställdes i Finland i april svarade 60 procent ja och 10 procent nej.

– Den här frågan ha ställts varje år sedan 2019 för att jämföra den svenska opinionen med den finländska. Det varierar något för varje år, men hela tiden har det varit omkring 60 procent som svarat ja på frågan i båda länderna, säger Mattias Lantz.

Även här finns en skillnad mellan könen där fler män än kvinnor är positivt inställda till att använda kärnkraften som ett medel för att klara klimatmålen, 71 procent av männen svarar ja mot 47 procent av kvinnorna.

– Politisk åsikt påverkar också inställningen till kärnkraft i båda frågorna, där Tidöpartiernas sympatisörer är mer positiva till användningen av kärnkraft än oppositionspartiernas sympatisörer, säger Viktor Wemminger vid Novus.

Analysgruppen har sedan 1997 följt den svenska opinionen angående kärnkraft. Undersökningen genomförs med webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Undersökningarna har sedan 2006 haft samma formuleringar på den första frågans frågeställning och svarsalternativ medan den andra frågan har ställts sedan 2019. I den senaste undersökningen intervjuades 1037 personer i åldrarna 18-79 år. Fältperioden var 23-30 maj 2024. Rapporten från Novus med samtliga frågor och svar för den senaste mätningen, samt de tidigare mätningarna, finns tillgänglig på Analysgruppens hemsida: analys.se

Den finländska mätningen genomförs av Verian för den finländska energiindustrin Energiateollisuus, resultaten finns tillgängliga på deras hemsida.

Resultatet på den första frågan från undersökningen i maj 2024 visas nedan som ett tårtdiagram Nedan finns pressmeddelandet som pdf och rapporten från Novus med alla resultat från undersökningen.

 

2024